{ "title": "Boğa Yılanı", "image": "https://www.yilan.gen.tr/images/boga-yilani.gif", "date": "21.01.2024 09:58:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Boğa yılanı, bu yılan türleri daha çok Güney Amerika, Hindistan, Afrika'nın tropik ormanları ve Antillerde yaşarlar. Zehirli olmayan yılan türlerindendir. Avlarını yakalayınca bedeniyle boğana kadar sıkar, ezerek bütünleştirir. Kafa yapıları yassı ve üçgen şekildedir. Alt ve üst çenesi dişlerle kaplı olan esnek bir ağız yapısı vardır. Ancak ön çene kemiğinde diş bulunmaz. Boyları 3-6 metre arasındadır. Gövdeleri yaklaşık insan kolu kadar kalındır. Derisi pullu olan boğa yılanının gövdesinin sırtı koyu kahve renk üzerine kalın çizgiler ve koyu renkte karo bulunmaktadır. Büyük türleri genellikle ağaçlara yuva yaparak yaşar, küçükleri ise toprakta yuva yaparak yaşar.

Boğa yılanlarının üremesi

Boğa yılanları genellikle gruplar halinde daha çok geceleri dolaşmayı tercih ederler. Gece karanlığında çok iyi gördüklerinden, çukur ve avlarını dudakları üzerinde olan hassas noktayla hisseder ve sıcakkanlı hayvanları bulabilirler. Toprakta yaşayan boğa yılanlarında ise bu dudakların üzerindeki hassas nokta körelmiştir. Boğa yılanlarının üremesi doğurarak olur. Dişi boğa yılanında yavru yumurtanın çatlamasıyla doğar. Üremeleri oldukça hızlıdır. Dişiler bir defada 42 yavruya kadar doğurabilir.

Boğa yılanlarının en zayıf noktası

Boğa yılanlarının en zayıf olduğu nokta avlarını yakalayıp, sindirim yaptıkları zamandır. Bu sırada düşmanlarına karşı herhangi bir savunma yapamazlar. Omurgalı hayvanların içinde en ilgi çeken grupta olan yılanların en büyük türleri arasında yer alan boğa yılanlarının büyük olduğu kadar, küçük türleri de vardır. Dikey göz bebekleriyle dikkat çekerler. Latince büyük yılan anlamına gelen boğa yılanlarının yaklaşık 80 türü bulunmaktadır. Büyük vücudu, kısa kuyruğu olan yılanların renkleri kendilerine özeldir. Doğada desen bakımından birbirinin aynısı olan boğa yılanını bulmak neredeyse olanaksız gibidir.

Bu yılan türleri genellikle insanlara yanaşmayı tercih etmez. Ancak kümes hayvanlarının yaşadığı yerlere yaklaşmaktan kendilerini alıkoyamazlar. Bazıları ışıkta açık renkte, bazıları ise koyu renkte olur. Yaşları ilerleyen yılanlarda melanin birikiminden dolayı parlak renkli görünüm etkisini yitirir. Ayrıca türleri aynı olsa da coğrafi koşullara göre farklı renklenme etkisi olabilir. Bu hem doğadan ötürü olabilir hem de savunma nedeniyle kaynaklanabilir.

Boğa yılanları nerede yaşarlar?

Genellikle Madagaskar ve Güney Amerika'da yaşayan yılanların, Asya, Avrupa ve Afrika gibi yerlerde kum boğası denilen türleri görülebilir. Ülkemizde yaşayan boğa yılanı ise mahmuzlu yılan denilen türüdür. Bunların boyu yaklaşık 1 metre kadar olur. Genellikle karasal alanlarda yaşarlar. Bazıları gevşek kumu tercih eder. Bazıları ağaçlarda yaşamayı seçebilir. Sıcak bölgeleri daha fazla severler. Açık alanlar, tropikal savanlar, çöller ve çayırları tercih ederler.

Boğa yılanları zehirli mi?

Doğada yaşayan yılan türlerinin üçte biri zehirlidir. Bunlardan insanları öldürebilecek kadar zehirli olanları ise sadece %7 oranındadır. Boğa yılanları zehirli değildir.

Boğa yılanları nasıl beslenir?

Doğal besin olarak memelileri, kertenkeleleri, fare, sıçan, yarasa, sincap, domuz, jaguar, geyik gibi hayvanları tercih ederler. Bazı zamanlarda balık, diğer yılanlar, kuş türleri, salyangoz, böcek türlerini yemeyi tercih ederler. Bazı boğalarda sadece diğer yılanları ve yumurtaları yiyerek beslenir. Boğa yılanların besin tercihleri büyümeleriyle birlikte değişim gösterebilir. Avlarına dişleriyle saldırarak, çevresinde 2-3 sarmal oluştururlar. Bu şekilde avlarının solunumunu keserler. Havasızlıktan boğulan avlarını yutarlar. Çeneleri güçlü olduğundan geyik gibi büyük hayvanları da boğabilirler. Avlarını yutunca hareket edemeyecek kadar uyuşuk olurlar. Kendilerini bile savunamaz hale gelirler. Uzun süre açlığa dayanıklıdırlar. Fazla miktarda yediklerinde, belki aylarca yemek yemeden yaşayabilirler. Bilindiği kadar herhangi bir şey yemeden 2,5 yıl yaşayan türleri bulunmaktadır. Büyük boyda olanların düşmanı olmasa da küçüklerinin tilkiler, kuşlar, yırtıcılar gibi düşmanları olabilir.
" } ] }