{ "title": "Boynuzlu Yılan", "image": "https://www.yilan.gen.tr/images/boynuzlu-yilan.gif", "date": "19.01.2024 17:04:30", "author": "emel aslan", "article": [ { "article": "Boynuzlu Yılan, Engerekgiller familyasından olan bu yılan türünün Yunanca adı ammodytes'tir. Kendilerine boynuzlu yılan denmesinin nedeni baş bölgesindeki boynuzu anımsatan bir çıkıntının olmasıdır.

Genel Özellikleri Nelerdir?

Boyları genelde 50-90 cm arasındadır. Sırtları kahverengi, sarı ve gri tonlarında olur. Ayrıca sırt bölgesinde koyu kahve rengi baklava desenine benzeyen zikzak bir desen vardır. Başın üst kısmı ve karın kısmı beneklidir. Genelde küçük hayvan türlerinden olan sürüngenler, kuşlar ve kemiricileri zehirleyip öldürerek ya da canlı canlı yiyerek beslenirler. Eylül ayından Nisan ayına kadar kış uykusuna yatarlar. Oldukça zehirli bir türdür. Oldukça yavaş hareket ederler. Genel anlamda saldırgan bir tür olmamakla beraber insanlara yalnızca kendilerini tehlikede hissettiklerinde saldırırlar.

Boynuzlu Yılanın Isırığı ve Etkileri Nelerdir?

Boynuzlu yılanın ısırdığı anda zehri aktarır ve ısırılan yerde genelde iki diş izi bulunur. Isırılma sonrası kanama, şiddetli ağrı ve ısırılan yerde şişkinlik görülür. Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal solunuma ve kalp atımında hız ortaya çıkar. Genelde ölümler dolaşım ve solunum felcine bağlı olarak gerçekleşir.

Yaşam Alanları

Yunanca adını kumlu bölgede yaşaması ve kuma gömülmesi nedeniyle almıştır. Ancak ülkemizde de taşlı, çalılık ve küçük boylu bitkilerin bulunduğu alanlarda da yaşadığı bilinmektedir. Yüksekliği 2000 metreye kadar olan bölgeler genel yaşam alanlarıdır. Türkiye'de Kuzeydoğu, Doğu, Güneydoğu ve Batı bölgelerinde yaşamaktadır.

Üreme Şekilleri

Çiftleşme mevsimleri ilbahardır. Yaz aylarının sonuna doğru 5-15 arasında yavruları olur.
" } ] }