{ "title": "Çıngıraklı Yılan", "image": "https://www.yilan.gen.tr/images/cingirakli-yilan.gif", "date": "19.01.2024 09:14:35", "author": "İbrahim Karakurt", "article": [ { "article": "Çıngıraklı Yılanlar, engerek yılanının bir alt ailesidir. Bu aile Asya ve Amerika'da bulunur. Çıngıraklı yılanlar diğer ailelerden başının her iki tarafında burun deliği ve göz arasında bulunan çukur şeklindeki ısı sensörü ve bu sensörlerin bulunduğu yerde bulunan organlarının çukur organ varlığıyla ayrılırlar. Çıngıraklı yılanlar 18 farklı cins ve 150 farklı türe sahiptir. Çıngıraklı yılanlar kuyruklarında bulunan pullar sayesinde çıkardıkları ses sayesinde isimlerine kavuşmuşlardır. Isıya duyarlı özel gözleri ile karanlıkta görme yeteneği ile fare gibi sıcak kanlı avları bulabilirler. Çok küçük ısı değişimlerini fark ederek son derece basit bir şekilde avlanmaları sağlanır. Çıngıraklı yılan aldığı bu ısı bilgisini çok kısa sürede hazır bilgiye donüştürerek avına saldırı düzenler. Çıngıraklı yılan şaşırtıcı bir saldırı yeteneğine sahiptir, bu şaşırtıcı yetenek sayesinde avını kaçırdığı nadir görünür ve zehirli dişleriyle avını zehirleyerek yavaş yavaş avını öldürür.

Çıngıraklı yılanların bilimsel sınıflandırılması: Bilimsel sınıflandırmaya göre türler aşağıdaki gibi sıralanır;
Çıngıraklı yılanların avlanma tekniği

Yılanlar kanlarının vücutta dağılışı sebebiyle soğukkanlı bir canlıdır. Bu soğuk kanlılığa artı bir etken olarak üzerilerinde çıngırak barındıran bir tür olan çıngıraklı yılanlar oldukça korkunç ve ürkütücü bir hayvandır. Çıhgıraklı yılanların avlanma teknikleri diğer yılanlara göre çok farklıdır. Aşlarının ön kısmındaki çukurda bulunan ısı algılayıcı organlar sayesinde çevresinde bulunan hayvanların vücut ısılarını analiz ederek yerlerini tespit eder. O kadar milimetrik bir ısı sensörüne sahiptir ki 1/300 derecelik bir değişimi bile hissedebilir.

Çıngıraklı yılan avının kokusunu diliyle hisseder. Bu özelliklerin yararını ise 1 m²'lik bir alan içinde bulunan hareketsiz bir hayvanı fark edip yakalayabilir. Bu alanda avını fark eden yılan yavaşça avına yaklaşır. Tıpkı okçuluk sporundaki okun hareketi gibi boynunu gererek avına kenetlenir ve yüksek açılara kadar açıla bilen çenesi yardımıyla avını yakalar. Av için artık her şey çok geçtir ve ok yaydan çıkmıştır. Av yaklaşık yarım saniye içinde gerçekleşir.

Çıngıraklı yılanın dişleri bir başka avlanma silahıdır. Yaklaşık olarak 4 cm çapındaki bu dişler avına zehir enjekte ederek avını etkisiz hale getirmeyi hedefler. Bu dişler içi oyuk bir yapıya sahip olup, zehir bezlerine bağlı bir şekilde bir şırınga vazifesi görmektedir. Dişler avı ısırdığı anda işlem başlar ve zehir bezleri görevini yerine getirmek adına dişler yardımıyla zehrini avın derisinin altına aktarır. Bu zehir o kadar etkilidir ki, ısırdığı hayvan yaklaşık 2 saniye içinde felç olur. Çıngıraklı yılının zehri yüz binlerce farenin aynı anda ölmesine yetecek kadar güçlüdür.
" } ] }