{ "title": "En Vahşi Yılanlar", "image": "https://www.yilan.gen.tr/images/en-vahsi-yilanlar.gif", "date": "20.01.2024 10:09:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
En vahşi yılanlar, dünyada en uzun vahşi ve zehirli yılanlar kral kobralardır. 6,7 metre uzunluktan, 9 kg ağırlığa kadar ulaşabilirler. Asya'nın güneydoğusundan Hindistan'a kadar geniş bir alanda yaşam sürerler. Bu yılanların cins adı ophioophagus \"yılan yiyici\" anlamındadır. Bu yılanların beslenmesinde ilk önce pitonlar ve kendi türündeki küçük yılanlar ve diğer yılan türleri bulunur. Bu yılanların zehri sinir zehri yani nöro toksiktir. Bir ısırıkta zerk ettiği zehir miktarı yaklaşık 20 kişiyi öldürebilir. Zehrin öldürücülüğü %75 oranındadır. Isırıklarında ise fazla öldürücü olmayan dozda zehir bulunur. Elapiade familyasına ait olan kral kobralar, dikenli yılan, mercan yılanı ve kara mamba yılanıyla birlikte Elapiade ailesinin en iyi dört türüdür.

Kral kobraların özellikleri nelerdir?

Bu yılanlar güçlü ve iri boydadır. Erkek olanlar dişilerden daha büyük ve kalın olur. Zeytin yeşili, siyah ya da güneş yanığı renginde derisi vardır. Vücudunda soluk yeşil renkte bir şerit boyunca uzanır. Pulları düzgün, karnının altı soluk sarı ya da kremdir. Yılanlar yetişkinlikte ağır ve başları büyük olabilir. Yine de çenelerini genişletir ve avlarını yutarlar. Ağızlarının ön kısmında zehir kanallarının olduğu 2 tane küçük dişi vardır. Yılanların ortalama 20 yıl yaşam süresi vardır. Her yıl ortalama 30 cm büyürler.

Kral kobraların avlanması

Dünyadaki en vahşi yılan türlerinden olan kral kobraların havadaki kokuyu alan ve ağzın üstünde bulunan jacobson organına iletimini sağlayan çatallı dilleri bulunmaktadır. Avını hissettiği zaman, nerede olduğunu, yönünü belirleyebilmek için çatallı dilini hızlı bir şekilde hareket ettirir. Ayrıca keskin görme kabiliyetleri ve titreşimleri algılama yetenekleri sayesinde avlanmada oldukça başarılıdır. Sabit çene kemikleri olmadığından, çenede aşırı esnek başlar vardır. Bu sayede alt çene kemiklerini bağımsız olarak hareket ettirebilir. Avını bütün haliyle yutar. Çenesinin esnek özelliği sayesinde, kafasından daha iri olan avları bile rahatlıkla yutar.

Kral kobranın savunma şekli

Kral kobra zehri nöro toksine karşı direnç gösterebilen firavun faresi gibi yırtıcılarla karşılaştığında, önce kaçmayı dener. Bu olmazsa kaburgalarını genişleterek, vücudunun üst tarafını düzleştirir ve kendine has olan şeklini alır. Bu esnada yüksek sesle tıslama sesini çıkarır. Bazı durumlarda ağzı kapalı halde saldırma numarası yapar. Bunlar genellikle kral kobranın işine yarar ve tehlikeli olduğu anlaşılır. En vahşi yılanlardan biri olan kral kobra hem görünümüyle hem de sahip olduğu oldukça etkili olan nöro toksin zehriyle her zaman ilgi çeken yılanlardan birisi olmuştur.
" } ] }