{ "title": "Kara Yılan", "image": "https://www.yilan.gen.tr/images/kara-yilan.gif", "date": "21.01.2024 11:54:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kara yılan, coluber jugularis lınnaeus (Dolichophis jugularis) bilimsel adıyla bilinen bir yılan türüdür. Ülkemizde bilinen yılan türleri içinde en irisidir. Genç yılanların sırtı gri kahverengi, üzerleri koyu lekelidir. Ergen yılanlarda sırt rengi daha homojen parlak siyah renktedir. Boyunlarının altı beyazımsı kırmızı lekelidir. Ergenliği ilerlemiş olanlarda üreme döneminde ventral bölüm koyu kırmızı hale gelir ve ovipardır. İnsanları çıkardığı sesle ürkütür ve ısırabilir. Ülkemizde daha çok Batı Akdeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgelerinde görülür.

Kara yılan türünün morfolojik özellikleri nelerdir?

Bu yılan türlerinin baş tarafı bariz şekildedir. Vücutları yaklaşık 3 metre olabilir. Ülkemizde görülen en uzun yılan türü olduğu söylenebilir. Göz bebekleri yuvarlak olan yılanların, karinasız sırt pullarının gövdeye gelen orta bölümündeki sayılar 19 sıralı olur. Genç olanlarda sırt gri kahverengi, esmer siyah lekeli, ergen yılanlarda parlak siyah renklidir. Ergenlerde baş altı lekesiz ve sarımsı kırmızı renkte olur. Karın bölümü kırmızı, üzerinde yuvarlağa yakın siyah lekeler olur. Özellikle Ege adaları ve Batı Anadolu yörelerinde yaşayan kara yılanlarda bu özellik barizdir. Genç yılanlarda karın bölümü sarımsı beyaz, sadece yan taraflarında siyahımsı lekeler olur.

Kara yılan türünün biyolojik ekolojik özellikleri nelerdir?

Kara yılanlar daha çok yamaç ve tarlalarda, ovalarda, bataklıklarda ve taşlık dere bölgelerinde yaşarlar. Bazen bağ ve bahçe aralarında, mezarlıklarda görülebilir. Genellikle taş altlarında ve kemirici yuvalarında gizlenmeyi ve dinlenmeyi tercih ederler. Bazen ağaçlara tırmanırlar. Doğadan beslenmeyi tercih etseler de bazen başka yılanları yemeyi tercih edebilirler. Genellikle besinlerini kuş ve kuş yavruları, kemiriciler ve kertenkeleler oluşturur. Çabuk ısıran bir yılan türü olsa da zehirsiz olurlar. İnsanlarla karşılaştıklarında, kendilerini korumak için kaçmak yerine ses çıkarmayı tercih ederler. Dişi kara yılanlar yılda bir defa yumurta bırakırlar. Bunlar her defasında 7-11 yumurta bırakabilir. Özellikle tarım yapılan yerlerde kemiricilerle beslendiklerinden, fareyle mücadele için fayda sağlanan yılan türlerindendir. Genellikle sabahları avlanmayı tercih eden ve çok hızlı hareket bir yılan türüdür.

Kara yılan türünün coğrafi yayılışı

Türkiye, Kıbrıs, Irak, Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün'de habitatın uygun olduğu alanlarda görülen yılan türlerindendir. Genellikle düz ovalarda görülen bu yılan türü, deniz seviyesinde yaklaşık 1000 metre yüksekliklerde de görülebilir.
" } ] }