{ "title": "Kör Yılan", "image": "https://www.yilan.gen.tr/images/kor-yilan.gif", "date": "19.01.2024 08:20:03", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Kör Yılan, yılan türleri arasında en tehlikesizi ve deyim yerinde ise en masumudur. Aslında yılan değil bir kertenkele türüdür. Dünyanın birçok bölgesinde yaşayan bu tür ülkemizde de bulunmaktadır. Solucana çok benzeyen bu türün kafası ve kuyruğu nerede ise birbiriyle aynı görünümdedir. Ağız bölgesinin görünümü at nalını andırmaktadır. Kuyruk ölçüsü 1 cm olan kör yılanın kuyruğunun ucunda iğne benzeri bir de çıkıntısı bulunmaktadır. Adını almış olduğu gözleri tabaka altında siyah bir nokta halindedir. Burun delikleri kafasının yan kısımlarındadır. Kör yılanların ortalama boyları 25 cm olurken nadiren 35 cm olanları da bulunmaktadır. Bu türün beden çapı ise 1 cm olarak kayda geçmiştir. Kör yılanın rengi sırt kısmında pembe iken karın bölgeleri kahverengi ya da sarımtırak renktedir.

Ekolojik ve Biyolojik Özellikleri Nelerdir?

Genellikle nemli ortamları seven ve toprak altında yaşayan bu tür sadece rahatsız edildiğinde ve acıktığında avlanmak için dışarı çıkar. Genellikle toprak altında taşlıklar da yaşayan bu tür karınca ve yer altı böcekleri ile beslenir. Bir insan tarafından ele alındığında ise kendisini savunacağı silahlara sahiptirler. Elden kayarak kaçma yoluna başvururlar ya da kuyruk ucunda bulunan diken görünümündeki iğnesini batırmaya çalışır. Üreme sistemleri diğer yılan türleri ile aynıdır. Haziran aylarında çiftleşen kör yılanların yumurtaları 12-12. 5 mm'dir. Yaşadığı İklim deniz seviyesinden 160 metre yüksekliğindedir.

Yaşadığı Bölgeler

Ülkemizin her yerinde görülebiliyor. Özellikle yeşil ve nemli kesimlerde daha fazla görüldüğü biliniyor. Akdeniz, Karadeniz, Eğe, Doğu ana dolu bölgelerinde sıkça görülmektedir. Dünyada ise Kafkasya, İran, Afganistan, Rodos, Suriye, Güney Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk bölgelerinde yaşamaktadır.
" } ] }