{ "title": "Kuyruklu Yılan", "image": "https://www.yilan.gen.tr/images/kuyruklu-yilan.gif", "date": "19.01.2024 19:47:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kuyruklu yılan, (Uropeltis grandis) bu yılan türleri pullu sürüngen sınıfında zırh kuyruklugiller familyasından olan kısa ve yuvarlak vücutlu, küt ve ucu özel bir zırhla sonuçlanan kuyrukları bulunan sürüngenlerdir. Bu yılanlar toprakta oyuklar açar ve boyları en fazla yaklaşık 50 cm'ye kadar olur. Yaşam sürdükleri bölgeler Hindistan ve Seylan'dır. Bu bölgelerde bulunan ormanlık alanlarda, yumuşak toprağı kazmak için yılanlar burunlarını kullanmaktadır. Çünkü çeneleri burna destek olan bir kemikle birleşmiştir. Bu yüzden burunlarını toprağı kazmak için kullanabilir. Kuyruklu yılanların kafatası kemikleri birbiri arasında sıkı bir şekilde perçinlenmiştir. Bu yüzden zırh kuyruklugiller familyasından olan bu yılanlar, üst çenelerini alt çeneleri olmadan hareket ettiremez.

Kuyruklu yılan özellikleri nelerdir?

Bu türde olan yılanların çoğunluğu 30 cm'ye kadar olur. Nadiren 50 cm'yi bulan kuyruklu yılanlara rastlanır. Seylan bölgesinde yaşayan kuyruklu yılanda Uropeltis grandis kuyruğu halk arasındaki ters inanışa rağmen, zehirli olmayan 2 adet kısa dikenle bitmektedir. Bu zehirli olmayan dikenlerin ve başka türdeki yılanlarda olan pulların görevinin arka taraftan gelecek saldırılardan korunma amaçlı olduğu düşünülmektedir.

Kuyruklu yılan üreme ve beslenme

Zırh kuyruklugiller üreme döneminde diğer yılanlarda olduğu gibi yumurtlama ile ürerler. Dişi yılanlar bir defada 3-8 yumurta bırakırlar. Bunlar 2 ayı bulan gelişimden sonra, tam gelişmiş şekilde doğarlar. Yaşamlarına solucan ve yumuşak vücutlu olan böcek larvalarını yiyerek devam ederler.
" } ] }