{ "title": "Piton Yılanı", "image": "https://www.yilan.gen.tr/images/piton-yilani.gif", "date": "20.01.2024 16:58:23", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Piton Yılanı, Pitonlar, çevresinin uzunluğu 80 cm'yi bulan boyu ise 10 metreye ulaşabilen dev yılanlardır. Piton zehirli bir yılan değildir. Çok kuvvetli olduklarından kendilerini korumak için ya da avlarını yakalayabilmek için, zehrede ihtiyaçları yoktur zaten. Çevikliği ve kuvveti korkulacak düzeydedir. Avını bütün vücudu ile sararak etkisiz hale getirir. Esnek vücudu o kadar güçlüdür ki, Kobra yılanının sardığı avın bir mucize dışında kurtulmasına imkân yoktur. Genellikle yakaladığı avını yakaladıktan sonra bütün olarak yutar. Çenelerini o kadar açar ki, bir koyunu, geyiği eline geçirse belki bir insanı bütün olarak yutabilir. Bazı belgesellerin pitonların bir timsahı bile bütün olarak yutabildiği görüntülenmiştir. Pitonların bir başka özelliği ise yuttuğu bir canlıyı hazmedemediği takdirde bütün olarak geri çıkarabilmesidir.

Birçok belgesele konu olan pitonların yalnızca kendilerinde bulunan ve diğer yılanlardan farklı ve özel kılan birçok özelliği vardır. Mesela piton yılanları iri cüssesine ve korkunç görüntüsüne rağmen, insanlarla en çok iletişimi olan yılanlar arasındadır. Evcilleştirilerek sirk gösterilerinde kullanıldığı gibi, Afrika'nın birçok kabilesinde yaşayan halk tıpkı evcil bir hayvan gibi, yaşadıkları yerde, çocuklarının bile bulunduğu ortamda bulundurmaktan çekinmemektedir.

Genellikle insanlar arasında pitonların her türlü canlı ile beslendiğine dair bir kanı oluşmasına rağmen, pitonlar zorunlu olmadıkça memelilerle beslenmezler. Su civarında yaşadıklarından beslenmek için balıkları tercih ederler.

Piton Yılanı Hangi Koşulda Yaşar?

Hayatının büyük bir bölümünü bambular arasında, ırmak ve su kenarlarının çamur kısmına gömülerek yaşarlar ve geceleri avlanırlar. Pullu ve parlak olan derisi, kolay terbiye edilir. Dericiliğin vazgeçilmez malzemeleri arasındadır. Genellikle Ayakkabı, Çanta ve Kemer gibi aksesuarların üretiminde kullanılır.

Piton Yılanı Hangi Ülkelerde Bulunur?

(Pithon Molorus) Kaplan Pitonu Hindistan'dan Cava 'ya varıncaya kadar yaygın olarak görülmektedir. Kaya Pitonu (P. Sebea ve şah piton (P. Regulas) Batı Afrika'nın tropikal iklime sahip bölgelerinde yaşar. Özellikle P. Regulas adı verilen tür, diğerlerine göre boyut olarak daha küçüktür. Kafesli Piton (P. Retikulatus) Çin hindi ve Malezya da bulunmaktadır.
" } ] }