{ "title": "Yılan Yumurtası", "image": "https://www.yilan.gen.tr/images/yilan-yumurtasi.gif", "date": "20.01.2024 18:12:57", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Yılan yumurtası, sürüngen familyasından olan yılanlar çoğalmak için yumurtlamaları gerekmektedir. Yeryüzünde 3000 civarında bulunan yılan türlerinin bazıları, çiftleşmeden sonra yumurtalarını karnında taşır. Yumurta içindeki, yavru büyüdüğü zaman canlı olarak doğarlar. Genellikle Boa yılanları ve çıngıraklı yılanlar yavrularını canlı doğurur. Bir kesenin içerisinde doğan yavrular, doğduktan sonra keseyi yırtıp dışarı çıkacaklardır.

Yılanların yumurtaları, normal yumurtalara benzemez. Aşırı yumuşak, kabuğu ise deri şeklindedir. Yılanlar yumurtlayacağı zaman, yumurtaların zarar gelmemesi için güvenli bir yer ayarlar. Bir ağacın içerisine ya da toprağı kazarak gömerler. Yumurta içerisinde bulunan yavru böylece gelişimini tamamlar. Kobra yılanları yumurtladıktan sonra kuluçkaya yatar ve yavruları yumurtadan çıkana kadar beklerler. Yumurtadan çıkan yavrular kendi başlarının çaresine bakarak, hayatta kalma mücadelesi vermek zorunda kalacaktır.

Yılan yumurtası, dişi bir yılan çiftleştikten sonra yaklaşık olarak 2 ay sonra yumurtlar. Yılanların türlerine göre yumurta sayısı değişecektir. Bir dişi yılan en az 5-50 tane yumurta yapabilir. Doğadaki birçok canlının yumurtası yeniyorken, yılan yumurtası yenmez. Yılanlar yaklaşık olarak 2 yaşına geldikleri zaman cinsel olgunluğa erişebilirler. Yılan yavruları yumurtadan çıktığı zaman yaklaşık olarak 3-15 cm arasında değişmektedir. Yeni doğan bir yılan yavrusu, çekirge ya da sinekle beslenir. Doğan yılanların bir kısmı, başka canlılara yem olurken, çok azı hayatta kalabiliyor.
" } ] }