{ "title": "Zehirli Nörotoksik Kimyasal İçeren Kral Kobra Yılanı", "image": "https://www.yilan.gen.tr/images/zehirli-norotoksik-kimyasal-iceren-kral-kobra-yilani-2267.jpg", "date": "20.01.2024 16:41:58", "author": "Bahar Sevilgen", "article": [ { "article": "Zehirli Nörotoksik Kimyasal İçeren Kral Kobra Yılanı, Adında anlaşılacağı üzere oldukça tehlikeli olun bu yılan türü dünyanın en uzun zehirli yılanı olarak bilinmektedir. Bu durumun sebebi ise oldukça zehirli nörotoksik kimyasal içeren kral kobra yılanı bu özelliği sayesinde avını çok kısa bir süre içerisinde zehirleyerek rahatlıkla öldürebilir. Bu bakımdan en tehlikeli hayvanlar kategorisinde yer almaktadır. Bilimsel adı Ophiophagus Hannah olup Latincede \"Yılan Yiyici\" anlamına gelmektedir. Soyu azalan oldukça hassas hayvanlardır. Uzunluğu yaklaşık olarak 6 metreye kadar ulaşabilen bu yılan türü aynı zamanda ağırlık bakımından 9 kilogram olanları da bulunmaktadır. Ortalama yaşam süreleri ise 20 yıl kadardır. Bilinen en yaşlı zehirli nörotoksik kimyasal içeren kral kobra yılanı 30 yıl kadar yaşadığı tespit edilmiştir. Bu bakımdan diğer yılan türlerine göre oldukça uzun bir süre boyunca hayatta kaldıklarını söyleyebiliriz.

Kral Kobra Yılanının Genel Özellikleri Nelerdir?

Bu yılan türü diğer yılanları avlayarak yaşamlarını kolaylıkla devam ettirebilirler. Genel itibariyle kral kobra yılanı denildiği zaman ilk akla gelen özellik yalnızca yılanlarla beslenmeleridir. Ortalama 4 ya da 5 yıl boyunca kabuk değiştirdikleri tespit edilmiştir. Dişlerinin uzunluğu yaklaşık olarak 1 cm'den fazladır. Bu yılan türünün zehrinden elde edilen kimyasal sayesinde bilimsel araştırmalar ve sağlık sektöründe ilaç yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca sirklerde ve belgesellerde sık sık bu yılan türü ön planda olduğu için adını birçoğumuz duymuşuzdur. Genellikle Asya kıtasında ve özellikle de Hindistan'da bulunan bu yılan türünün soyu giderek azalmaktadır. Zehirli nörotoksik kimyasal içeren kral kobra yılanı avlandıkları zaman öncelikle avlarını zehirlerler. Ardından zehirledikleri yılanın tam manasıyla öldüğünü görünce onu bir bütün olarak yutup yerler. Sindirim sisteminin işleyişi oldukça yavaş olduğu için bu yöntem sayesinde günlerce hatta aylarca besin aramalarına gerek kalmaz. Yaşamlarını bu şekilde devam ettirirler.

Kral Kobra Yılanının Beslenme ve Çiftleşmesi

Zehirli nörotoksik kimyasal içeren kral kobra yılanın birçok ilginç özelliği bulunmaktadır. Yukarıda saymış olduğumuz özelliklerinin dışında kral kobra yılanlarının en çok korktuğu hayvanların başında firavun faresi gelmektedir. Firavun farelerinin bilinen en temel özelliğinin yılan zehrine karşı bağışıklıkları bulunmasıdır. Bu bakımdan kral kobra gibi zehirleme yöntemiyle avlanan yılanların korkulu rüyasıdır. Bunun dışında hiçbir yılan türü kolay kolay kral kobra yılanını avlayamaz. Kral kobra yılanı hakkında bilinen bir diğer ilginç konu ise çiftleşmeleri hususudur. Bu konuda erkek kobra yılanı diğer erkek kobra yılanlarıyla dövüşmeleri gerekir. Ayrıca dişi kral kobra yılanı çiftleşmeye yanaşmadıkları takdirde erkek kral kobra onu öldürebilir. 4 yaşına geldiklerinde çiftleşme işlemine başlayabilirler. Bu işlem yaklaşık olarak 1 saat kadar sürdüğü tespit edilmiştir. Doğum esnasında ise tek seferde 20 tane yavru yumurtlayabilirler.
" } ] }